KENNELIMME JA ME:

Olemme aviopari, Seppo Aro, siviiliala kuntoutus-fysiatria, ja Marita Laine-Aro, siviiliammattina lääkäri. Perheeseemme kuuluu kaksi ihanaa aikuisiän kynnyksellä olevaa nuorta, Mikko ja Marjukka. Leo-harrastus on koko perheen yhteinen aktivaatio.
 
Leonberginkoirat ovat kuuluneet elämäämme 80-luvun loppupuolelta välin, jolloin kantanarttumme Daisy oli tullut Suomeen 10 ensimmäisen leonbergin joukossa. Daisy syntyi Leonberget'z kennelissä Ruotsissa, josta meillä on ollut iloa myös Ambassador of Atlantiksesta ja Ilska ur Lejonhjärtat'sta sekä Granddesign of Royaltysta.
 
Yksi tärkeimpiä kantakoiriamme on Zeldas Miss Moneypenny, jonka isä on Sveitsistä, Ramon v. Villenburg, vahvaluustoinen, hyväraajainen uros, joka toi sopivasti vierastalinjaa tervehdyttäen paljon pohjoismaisia linjojamme. Nyt meillä on jo omia Kinglord's koiria, joihin haemme vierasta verta aika ajoittain.
 
Olemme rodun peruskasvattajia, ollen aktiivisesti koko ajan mukana leonberg-elämässä, seuranneet koko ajan tapahtunutta kehitystä tämän rodun ominaisuuksien suhteen. Kasvattajan on erittäin tärkeää elää mukana ja olla tietoinen, missä rotu kulkee tiettyinä ajanjaksoina, mitä heikkouksia esiintyy tai myös vahvuuksia sillä esiintyy eri linjoissa ja mitkä ominaisuudet periytyvät eteenpäin vahvasti tai heikosti. Kasvattajan pitää osallistua näyttelyihin, joissa näkee eri linjojen koiria ja myös tuomarit antavat hyvää palautetta omasta kasvatusen tuloksista, joita voi hyödyntää omassa kasvatustyössään. Objektiivinen arviointi on arvaamattoman tärkeää kasvattajalle.
 
Omassa pitkän linjan, maltillisessa, perhe miljöössä tapahtuvassa (1,5 pentuetta per vuosi) kasvatustyössä tavoitteina ovat terveyden, erinomaisen luonteen lisänä raajojen oikea asento, hyvä anatomia, vahva luusto, kaunis väritys; kaiken kaikkiaan yhteiskunta kelpoinen hieno leijonayksilö, josta olisi mahdollisimman paljon iloa omistajalleen ja ympäristölleen.
 
Ensimmäinen vuosi on kasvun kannalta tosi tärkeä tälle jättirodulle, on olennaisen tärkeää antaa kokeneen kasvattajan ohjeiden mukaista ravintoa ja sopivassa suhteessa liikuntaa, jotta tuki-ja liikuntaelimistö kehittyy mahdollisimman vankaksi ja kestäväksi. Paras tulos syntyy, kun koiralla on hyvä perimä, sitten ruokinta ja liikunta tasapainossa.
 
Yhteenvetona voimme puhtaalla sydämmellä sanoa, että leonberginkoira on erittäin helppohoitoinen, kertakaikkisen ihana luonteinen, todella helppo kasvattaa perhekoiraksi ns. normaalikoulutuksella.
 
Tällä pitkällä kasvattajan kokemuksella voi jopa syvällä rintaäänellä sanoa, että leonberg ei hevin vaihda kotia, kun kasvattaja käyttää kokemustaan, niin että oikea ihminen ja koira kohtaavat toisensa: ne eivät eroa koskaan!
 
Kasvattajana olemme saavuttaneet kaiken mahdollisen, mistä olemme haaveilleet:
  • Leonbergien erikoisnäyttelyiden kasvattajaluokkavoittoja
  • Maailmannäyttelyn kasvattajaluokkavoitto
  • Euroopan Voittaja 2004 kasvattajaluokanvoitto
  • Ensimmäisenä suomalaisena leonbergkasvattajana ulkomailla kasvattajaluokka voitto
  • Vuoden kasvattaja titteli
  • Vuoden Leonberginkoira -arvo
  • Uroksemme, Kinglord's Mr De-Sevreksen, Maailman Voittaja 2002 kruunaaminen
  • Kinglord's Mr De-Sevres & Kinglord's Miss Honey Bee Euroopan Voittajat 2004
  • Erinäisiä yksilövoittoja, joita toivottavasti tulee aina vaan lisää vuosien mittaan
Mutta vaikka on ollut upeaa pärjätä kasvattajana, kaikesta huolimatta eniten lämmittää nähdä kuinka ihana, älykäs, helposti koulutettava ja harmooninen tyypillinen leonbergi on, niin rakas ja tärkeä että suuresti iloa tuottava omistajalleen ja ympäristölleen!
 
Perhealbumistamme löydät kuvia meidän perheestä.